Assistentiewoningen schieten in Aalst als paddenstoelen uit de grond

Op 24 januari 2018, over deze onderwerpen: Wonen

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

Wo. 24 Jan. 2018, Pagina 3

Steeds meer projectontwikkelaars kiezen voor Aalst als locatie om assistentiewoningen te bouwen. Residentie Prinsenhof opende dinsdag in de Nieuwbeekstraat, rechtover woonzorgtoren De Mouterij. En er zijn nog 135 nieuwe serviceflats gepland of in aanbouw.

De kwieke Jeanne (90) verliet haar grote huis in Asse om in Aalst te komen wonen, dichter bij haar zoon en schoondochter. Ze is een van de eerste bewoners van residentie Prinsenhof, een nieuw complex met 39 assistentiewoningen in de Nieuwbeekstraat.

“Ik heb niet veel hulp nodig”, vertelt de vrouw. “Maar als ik iets vraag, staat Cecilia'ke(de assistente, nvdr.) direct bij mij.”

Residentie Prinsenhof ligt tegenover woonzorgtoren De Mouterij van Senior-Assist. Dat telt, naast 121 kamers, ook twaalf assistentiewoningen. Net zoals in diverse Vlaamse steden schieten dergelijke zorgwoningen ook in Aalst als paddenstoelen uit de grond.

Tupperwarefabriek

In de Weggevoerdenstraat opende vier jaar geleden Lakendal, met 29 serviceflats, en in Meldert verscheen de Nedermolen, met 45 assistentiewoningen. Zulke woningen zijn overigens ook te vinden in Seniorie Eden Park, De Kaalberg, Kareeloven, De Toekomst, Denderrust en Denderhof. Zelfs in het nieuwste vastgoedproject naast het administratief centrum, op de voormalige Carglass-site, is in 34 assistentiewoningen voorzien. In het voorjaar start Pier Kornel daarbovenop met de bouw van vijftig serviceflats, verspreid over drie gebouwen op de woonsite van de voormalige Tupperwarefabriek aan de Dender.

“Wij voldoen, wellicht als enigen in de ruime omgeving van Aalst, aan de nieuwste wetgeving van 2013”, zegt Wilfried Martens van residentie Prinsenhof. “Iedere woning heeft een domoticasysteem. Daarmee kunnen de bewoners een broodje bestellen, hun boodschappen doorgeven, hun apotheekservice consulteren of zelfs skypen met familie. Er zijn ook altijd assistenten in de buurt, die kunnen helpen indien nodig.”

Schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) juicht de extra assistentiewoningen toe, al heeft ze er ook bedenkingen bij. “We zijn voorstander van een ruim aanbod van dergelijke huisvesting, als mensen op die manier

langduriger zelfstandig kunnen wonen”, zegt Smeyers. “Essentieel is wel dat die woningen kwaliteit bieden tegen een betaalbare prijs.”

Volgens Martens is dat in residentie Prinsenhof alvast het geval. “Een assistentiewoning huren, kost tussen de zes- en negenhonderd euro per maand. Voor de diensten betalen onze bewoners tien tot dertien euro per dag extra.”

Zonder te verhuizen

Het stadsbestuur van Aalst onderzoekt via het project AIPA hoe het oudere inwoners langer zelfstandig thuis kan laten wonen. “We bekijken hoe we een wijk kunnen realiseren waarin elk huis per definitie voldoet aan de voorwaarden voor een assistentiewoning”, zegt schepen Smeyers nog. “Zo kan iedere bewoner overschakelen naar een assistentiewoning op het moment dat hij of zij daar behoefte aan heeft, zonder te moeten verhuizen.”

Leen De Smedt ■

 

Assistentiewoningen rijzen als paddenstoelen uit de grond

De Standaard/Oost-Vlaanderen,

Wo. 24 Jan. 2018, Pagina 28

Steeds meer projectontwikkelaars kiezen voor Aalst als locatie om assistentiewoningen te bouwen. Residentie Prinsenhof opende gisteren in de Nieuwbeekstraat, rechtover woonzorgtoren De Mouterij. Er zijn ook 135 nieuwe serviceflats gepland of in aanbouw.

Residentie Prinsenhof ligt tegenover woonzorgtoren De Mouterij van Senior-Assist. Dat telt, behalve 121 kamers, ook twaalf assistentiewoningen. Net zoals in diverse Vlaamse steden rijzen dergelijke zorgwoningen ook in Aalst als paddenstoelen uit de grond.

Tupperware-fabriek

In de Weggevoerdenstraat opende vier jaar geleden Lakendal, met 29 serviceflats, en in Meldert verscheen de Nedermolen, met 45 assistentiewoningen. Zulke woningen zijn overigens ook te vinden in Seniorie Eden Park, De Kaalberg, Kareeloven, De Toekomst, Denderrust en Denderhof.

Zelfs in het nieuwste vastgoedproject naast het administratief centrum, op de voormalige Carglass-site, is in 34 assistentiewoningen voorzien.

In het voorjaar gaat Pier Kornel daarbovenop van start met de bouw van vijftig serviceflats, verspreid over drie gebouwen op de woonsite van de voormalige Tupperware-fabriek aan de Dender.

'Wij voldoen, wellicht als enigen in de ruime omgeving van Aalst, aan de nieuwste wetgeving van 2013', zegt Wilfried Martens van residentie Prinsenhof. 'Iedere woning heeft een domoticasysteem. Daarmee kunnen de bewoners een broodje bestellen, hun boodschappen doorgeven, hun apotheekservice consulteren of zelfs skypen met familie. Er zijn ook altijd assistenten in de buurt, die kunnen helpen indien nodig.'

Schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) juicht de extra assistentiewoningen toe, al heeft ze er ook bedenkingen bij. 'We zijn voorstander van een ruim aanbod van dergelijke huisvesting, als mensen op die manier langduriger zelfstandig kunnen wonen', zegt Smeyers. 'Essentieel is wel dat die woningen kwaliteit bieden tegen een betaalbare prijs.' (lds)

lds ■

 

39 assistentiewoningen in de Gentsestraat

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Wo. 24 Jan. 2018, Pagina 17

Op de hoek van de Gentsestraat en Nieuwbeekstraat in Aalst zijn 39 assistentiewoningen geopend door burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).

"Residentie Prinsenhof bevindt zich op 650 meter van het centrum van Aalst, telt 39 assistentiewoningen met privatieve terrassen, 17 ondergrondse autostaanplaatsen, een tuin en een gemeenschappelijke infrastructuur", zegt initiatiefnemer Wilfried Martens van Senior Homes. "We kiezen ervoor om assistentiewoningen in de stad te bouwen en Aalst stond op ons verlanglijstje. Alle eenslaapkamerappartementen (tussen 51 en 73 m²) hebben veel lichtinval, een volwaardige keuken, leefruimte, badkamer, berging, een privé terras tot 30 m². De inrichting van het appartement maar ook van het hele gebouw is voorzien op 'rolstoelleefbaarheid en -toegankelijkheid', zodat men ook bij verminderde mobiliteit nog steeds in zijn appartement kan blijven wonen", zegt hij. "De woonassistente is 6 op 7 dagen aanwezig, niet alleen een luisterend empathisch oor voor alle bewoners, maar indien gewenst zorgt zij ook voor alle coördinerende diensten: boodschappen, apotheek, thuiszorg, kine, podologie, kapper, poets, strijk en was."

Senior Homes zegt ook open te staan voor jongere bewoners met een fysieke beperking. Meer op www.seniorhomes.be. (RLA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is