De Santé-fietsroute brengt verhalen over bier, brouwerijen en volkscafés in Denderland tot leven

Op 16 juli 2025, over deze onderwerpen: Erfgoed

Denderland was een echte bierregio! In elk dorp werd er gebrouwen en op elke hoek van elke straat vond je wel een volkscafé. Om de verdwenen bier- en brouwerijverhalen terug tot leven te brengen, lanceert Erfgoedcel Denderland de Santé-fietsroute.

De nieuwe fietsroute brengt je van het verdwenen Aalsterse Bergenbier tot het springlevende Ninoofse Witkap, van de voormalige brouwerij Jooris in Lede tot de hedendaagse brouwerij De Glazen Toren in Erpe-Mere.

Verdwenen en hedendaagse brouwerijen
Caroline De Meerleer, voorzitter van Erfgoed Denderland legt uit: “Aalst was een echte bierstad met klinkende namen als Safir van brouwerij De Gheest, het Bergenbier van brouwerij Zeeberg en de Tiger Pils van brouwerij De Blieck. Maar de hele regio was belangrijk voor de biercultuur. Denderland was een van de belangrijkste hopregio’s en vanuit heel België kwamen de belangrijkste brouwerijen hun speciale mouten hier halen, bij mouterij De Wolf-Cosyns.”

De fietsroute doet enkele verdwenen brouwerijen aan, zoals brouwerij Den Boomgaard in Haaltert of brouwerij Huissegem in Denderleeuw, maar stopt ook bij hedendaagse brouwerijen. “Brouwerij Slaghmuylder is de enige overgebleven generatiebrouwerij van Denderland. Intussen is het al de 6e generatie die actief is in de brouwerij, die vandaag vooral bekend is voor Witkap Pater. Brouwerij De Glazen Toren uit Mere is dan misschien recenter, maar de populariteit van hun bieren zorgde voor een uitbreiding van de brouwerij in Aalst. Ook nieuwe brouwerijen kennen succes, zoals de brouwerij Deneef-Moortgat met hun Woeste-bier. Het verhaal van brouwen en bier in de Denderstreek is dus zeker nog niet uitverteld”, besluit De Meerleer.

Volkscafés: levend erfgoed
Even uitblazen van al dat fietsen? Dat doe je in één van de vele volkscafés, zoals café Ter Groene Poorte in Haaltert waar je nog kan vloerbollen, fietscafé 't Sas in Denderleeuw of café Rachel onder de kerktoren van Erondegem.
“Je kan discussiëren over wat nu precies een volkscafé is”, zegt Griet De Waele, schepen van erfgoed in Erpe-Mere. “Voor sommigen is het interieur essentieel, met bruine toog, houten lambrisering en een authentieke tegelvloer. Anderen vinden dan weer de bierkaart of de gastvrijheid van de cafébaas of -bazin belangrijk. Maar het belang van het volkscafé is volgens mij toch dat het mensen samenbrengt.”

Dat blijkt ook in café Rachel, een echt dorpscafé in het centrum van Erondegem. Het café werd in de jaren ’40 geopend onder de naam Muzieklokaal, maar iedereen sprak toen al van bij Rachel, naar de cafébazin die hier een halve eeuw achter de toog heeft gestaan. “Toen het café enkele jaren geleden sloot, was er geen ontmoetingsplaats meer in het dorp”, vertel cafébaas Jo. “Bij de heropening gaven we het café de naam Rachel, als eerbetoon. Net als Rachel hoop ik ook de mensen terug samen te brengen voor een goeie babbel of een fijn feestje.”

Praktisch
De volledige Santé-fietsroute schotelt je een pittige 75 km voor! Wil je de route in etappes rijden? Check dan de Santé-fietsroute Noord rondom Aalst van 44 km of de Santé-fietsroute Zuid rondom Ninove van 35 km.
Je kan de Santé-fietsroute digitaal raadplegen via RouteYou of je haalt een gratis folder bij de toeristische diensten van Aalst en Ninove of in één van de deelnemende cafés.
Alle info vind je via www.erfgoedceldenderland.be/sante. Beeldmateriaal via Google Drive.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is