U bent hier
Kristiaan Van Ingelgem postuum ereburger van de stad
Quasi unaniem steunde de gemeenteraad de voordracht van wijlen Kristiaan Van Ingelgem als ereburger van de stad Aalst. Kristiaan Van Ingelgem was een musicus pur sang en drukte op diverse manieren zijn stempel op het muzikale leven van Aalst. Hij concerteerde tot in de uithoeken van Europa maar bleef gedurende zijn lange carrière als stadsbeiaardier en organist van de Sint-Martinuskerk in Aalst zeer intens verbonden met het muziekleven van zijn stad. Postuum wordt hij aan een mooie lijst van ereburgers toegevoegd. Op 2 en 8 juni vinden herdenkingsconcerten in Aalst en Sint-Gillis-Dendermonde voor Kristiaan plaats. Op 9 juni zou hij 80 jaar worden.
Postuum ereburger
De titel van ereburger is aan Kristiaan Van Ingelgem toegekend op voordracht van maar liefst 42 gemeenteraadsleden. “Het is het hoogste politieke orgaan van de stad, de gemeenteraad, dat hiervoor bevoegd is”, zegt voorzitter van de gemeenteraad David Coppens (N-VA). “De gemeenteraad kan maximaal twee personen per legislatuur tot ereburger uitroepen. Het is dus een exclusieve titel voor mensen met een uitzonderlijke verdienste voor onze stad. De bijna unanieme gedragenheid toont aan dat het zeer terecht is dat we Kristiaan Van Ingelgem uitroepen tot ereburger van de stad Aalst.”
Musicus pur sang
Kristiaan Van Ingelgem werd geboren in Sint-Gillis-Dendermonde op 9 juni 1944 en kreeg zijn eerste lessen van zijn vader die zelf organist en koorleider was. Hij studeerde aan het Lemmensinstituut in Mechelen en Leuven en aan het conservatorium van Maastricht. In 2004 behaalde hij het diploma van beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Als leraar inspireerde hij zowel pre-professionelen aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen als liefhebbers in diverse muziekacademies. Van 1974 tot aan zijn pensioen in 2009 gaf hij orgelles in Aalst en van 2013 tot enkele weken voor zijn overlijden op 15 februari 2024 gaf hij beiaardlessen in Haaltert.
Toen Kristiaan Van Ingelgem op 23 februari 1972 benoemd werd tot organist van de Sint- Martinuskerk te Aalst nam hij meteen het initiatief om het Van Peteghemorgel in de belangstelling te brengen. Later gingen er ook concerten door op de orgels van de Sint-Jozefkerk, de Jezuïetenkerk en de protestantse kerk te Aalst en in de Abdijkerken van Affligem en Ninove. In 2002 werd letterlijk en figuurlijk een orgelpunt gezet achter dertig jaar Aalsterse Orgelconcerten.
Van 1972 tot 1977 en vanaf 1999 was hij stadsbeiaardier in Aalst. De wekelijkse marktbespeling op zaterdag groeide uit tot een reeks van zomerconcerten waar ook gastbeiaardiers op uitgenodigd werden. Kristiaan bewerkte tientallen bekende liederen, steeds gekoppeld aan de tijd van het jaar. Zo ontbraken ook carnavalsliedjes niet in de speellijst.
Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) weet welke impact Kristiaan Van Ingelgem had op de koren en het verenigingsleven in Aalst. “Al in het Dirk Martensjaar 1973 schreef hij een compositie voor meerdere Aalsterse koren. Hij componeerde liederen ter gelegenheid van 30 jaar Schola Cantorum Cantate Domino, toneelmuziek voor de Catharinisten, een symfonisch gedicht ‘Mijn Kapellekensbaan’ naar aanleiding van het Boonjaar, maar engageerde zich ook voor andere verenigingen zoals de Stephan De Jonghestichting, de Aalsterse Muziekarchipel, de Draeckenieren, ... In heel wat Aalsterse verenigingen en koren leeft Kristiaan voor eeuwig verder.”
Kristiaan was ook graag gezien op de (inter)nationale podia. Er is geen orgel in Vlaanderen waarop hij niet geconcerteerd heeft. Onder de talloze orgelrecitals in het buitenland zijn de meest memorabele die in Sion (Zwitserland), op het oudste bespeelbare orgel ter wereld, in de Gedächtniskirche in (toen nog West-) Berlijn, de Notre-Dame van Parijs, naast concerten in Nederland, Ierland, Polen, Italië, Spanje, ... Daarnaast gelden zijn composities voor de beiaard als een internationale standaard en werd zijn oeuvre wereldwijd verspreid, met uitvoeringen van New York over Sint-Petersburg tot Canberra.
Die liefde voor muziek leeft verder in zijn eigen kroost. Dochter Tineke en zonen Maarten en Pieter Van Ingelgem hebben die passie van hun vader meegekregen. "Als pater familias was hij persoonlijk en professioneel een voorbeeld voor ons. We zijn dan ook alle drie in zijn muzikale voetsporen getreden. Dat hij ook ver buiten zijn gezin, zijn stad en over de landsgrenzen heen mensen heeft geïnspireerd en daar nu voor geëerd wordt, ontroert ons. Zo blijft hij voor eeuwig in het hart van de stad."
Opwaardering orgel Sint-Martinuskerk en beiaard belfort
In kader van de restauratieprojecten van zowel de Sint-Martinuskerk als het belfort, waar Kristiaan Van Ingelgem decennialang een prominente functie heeft vervuld als organist en stadsbeiaardier, leefde het idee reeds langer om hem ereburger van de stad te maken.
Schepen van Toerisme en Burgerlijke Stand Caroline De Meerleer (N-VA) betreurt dan ook dat Kristiaan door zijn plotse overlijden in februari van dit jaar de realisaties van beide projecten niet meer kan meemaken. “De naam van Kristiaan Van Ingelgem klinkt niet alleen als een klok. Hij zorgde er ook voor dat de klokken van zowel de Sint-Martinuskerk als het belfort mooi klonken. Net nu we het orgel van de Sint-Martinuskerk restaureren en we binnenkort ook de beiaard in het belfort opwaarderen, kan dit ereburgerschap geen mooier eerbetoon zijn voor zijn jarenlange inzet voor onze stad. Kristiaan zal voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met de klokkenmuziek in onze stad.”
Herdenkingsconcerten
Heel symbolisch is dat het ereburgerschap van Kristiaan er net komt op het moment hij 80 jaar zou worden en er twee herdenkingsconcerten naar aanleiding van zijn verjaardag worden georganiseerd. Zoon Maarten Van Ingelgem zit mee achter de organisatie van de herdenkingsconcerten. “Ik heb het altijd al bijzonder gevonden hoe je een componist kan herkennen aan zijn taal. Bij de muziek van mijn vader is dat voor mij extra persoonlijk. Door bij de samenstelling van de concertprogramma’s zo nauw met zijn muziek bezig te zijn voel ik hem dichtbij. De spiritualiteit en kleurrijkheid van zijn oeuvre kunnen delen met anderen betekent veel voor ons als familie.”
Op zondag 2 juni vindt om 16u het concert ‘BachPlus eert Kristiaan Van Ingelgem’ plaats in de Sint-Martinuskerk in Aalst. Samen met een ensemble van leerkrachten en leerlingen van de Academie voor Podiumkunsten brengt BachPlus een verrassend concert dat een caleidoscopische blik biedt op het oeuvre van Kristiaan Van Ingelgem.
Op zaterdag 8 juni vindt om 20u ‘Een muzikaal Liber Amicorum’ plaats in de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis-Dendermonde. De uitvoerders zijn Peter Thomas & Stijn Hanssens (orgel) en Koperkwintet Ernest Maes. Tijdens dit concert ligt de focus op werk voor orgel en koperblazers. Als eerbetoon voltooiden acht bevriende organist-componisten een onafgewerkte cyclus voor orgel.