U bent hier
Politiek is de kunst van het mogelijke
Tijdens de gemeenteraad van maart kozen de raadsleden voor de stapsgewijze restauratie van de Sint-Jozefkerk . Aan deze beslissing gingen drie maanden van berekeningen en becijferingen vooraf, want de kerk is in bijzonder slechte staat.
“Het was geen leuke keuze,” zegt gemeenteraadslid Pieter Cassiman, die namens N-VA het dossier mee verdedigde, “maar politiek is de kunst van het mogelijke, het haalbare zei Bismarck bijna 150 jaar geleden al. Niets doen zou de Aalstenaar een rad voor ogen draaien zijn. Uiteindelijk zijn we als stadsbestuur gebonden aan de bestaande wet- en decreetgeving; of we dit nu leuk vinden of niet. Vroeg of laat zouden we door het Agentschap Onroerend Erfgoed of door een rechtbank na een lange juridische strijd als Stad verplicht worden om tussen te komen in de kosten, gezien de kerkfabriek niet over de nodige kapitalen beschikt om deze renovatie te financieren. Wachten zou de situatie alleen maar erger maken en de kosten de hoogte in jagen. We willen niet dat dit gebouw een stadskanker wordt vlakbij het handelscentrum van de stad. Slopen bleek evenmin een optie omwille van de beschermingen die erop rusten.”
Uiteindelijk keurden op de gemeenteraad CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vlaams Belang de renovatie van de kerk onder strikte voorwaarden goed (28 stemmen voor, 5 tegen en 2 onthoudingen). In eerste instantie wil de Stad de kerk in eigendom verwerven om het verval tegen te gaan.
“Met deze beslissing heeft N-VA haar verantwoordelijkheid genomen. We hebben hiermee daadkracht getoond in belang van onze stad in dit bijzonder complex dossier. We hebben als goede huisvader beslissingen genomen, ook al zijn die heel erg moeilijk en hebben die grote financiële consequenties, maar die behoeden ons wel voor erger”, besluit Cassiman.