U bent hier
Nieuwe fabriekstoren van 30 meter hoog in stadscentrum?
Het Nieuwsblad*,
Glucosefabriek Tereos Syral wil in het centrum van Aalst een nieuwe fabriekstoren optrekken van dertig meter hoog. Het stadsbestuur moet uiterlijk begin april advies uitbrengen over de stedenbouwkundige aanvraag en laat daarvoor alle mogelijke effecten in kaart brengen.
Twaalf miljoen euro, zoveel heeft Tereos veil voor de bouw van een fabriekstoren op de site aan het Werfplein. Als de aandeelhouders groen licht geven, kunnen de werken volgens plant manager Leo Paternot eind dit jaar of ten laatste begin 2019 starten. De stedenbouwkundige aanvraag is ingediend en het openbaar onderzoek loopt tot en met 24 maart. Het zal uiteindelijk de provincie zijn de knoop doorhakt, maar de stad Aalst moet advies uitbrengen.
Discussie in gemeenteraad
Er rijzen heel wat vragen over de aanvraag, zeker nu de multinational bekendgemaakt heeft in Aalst 61 van de vierhonderd jobs te zullen schrappen. “We moeten erover waken dat een fabriek in het stadscentrum niet meer negatieve dan positieve effecten genereert”, zei Sam Van de Putte (SP.A) dinsdagavond in de gemeenteraad. “Tereos Syral mag dan wel geld investeren in de Aalsterse site, maar wanneer dat enkel dient voor goedkopere productieprocessen, meer winst, minder personeel en een negatieve invloed op het leefmilieu, dan zijn er nog weinig baten voor de stad en haar inwoners.”
Binnen de vijftig dagen, of ten laatste op 4 april, moet Aalst zijn advies aan de provincie doorgeven. Schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA) zegt nog niet te weten welke richting dat zal uitgaan. “De diensten en het college onderzoeken wat de impact zal zijn van de aangevraagde werken op het milieu, de stedenbouw en de skyline van de stad. Dit zal ook bepalend zijn voor de eventuele voorwaarden.”
Eind 2017 kreeg Tereos een omgevingsvergunning die onbeperkt is in de tijd: jaarlijks wordt bekeken of er extra voorwaarden nodig zijn, maar het bedrijf kreeg daardoor zekerheid voor de toekomst. Dat het daarmee een vrijgeleide krijgt om de toren op te trekken, betwist Verdoodt. “Van elke aanvraag worden alle effecten individueel onderzocht en in kaart gebracht. Ook de buurtbewoners zullen daarbij betrokken worden.”
Leen De Smedt ■