U bent hier
Voortaan geen appartementen meer in deelgemeenten: “Genoeg is genoeg”
Het Nieuwsblad
Op meer van de helft van het grondgebied van Aalst mogen vanaf nu geen appartementen meer worden opgetrokken. Het stadsbestuur wil zo het dorpse karakter van de deelgemeenten beschermen. Volgens sommigen is het daar al te laat voor.
Het aantal vergunningsaanvragen voor meergezinswoningen of flats in het buitengebied van Aalst is sinds de eerste tellingen in 1965 gemiddeld alleen maar gestegen. In 2007 was er een absolute piek met zo'n 27 bouwaanvragen voor het optrekken van appartementsblokken in de deelgemeenten.
“Het jaar 2018 zit nog niet in de officiële cijfers maar we zien nog altijd een enorme toename”, zegt Thomas Verheye van de stedelijke dienst Planning en Stadsvernieuwing. Ook het aantal wooneenheden per gebouw is duidelijk gestegen: in 1965 zaten er drie flats in een appartementgebouw, in 2017 waren dat er gemiddeld al tien.
Cohousen en kangoeroewonen
“Genoeg is genoeg”, vindt het stadsbestuur van Aalst nu, en het trekt een duidelijke streep onder wat ze de verappartementisering van de deelgemeenten noemt. Sinds 25 februari, gisteren dus, wil het bestuur geen vergunningen meer afleveren voor het optrekken van een meergezinswoning in het buitengebied.
Alleen in het stedelijk gebied, Aalst zelf, een deel van Erembodegem en een deel van Hofstade (zie kaart) worden nog nieuwe appartementen toegestaan.
“Een vergunning voor een meergezinswoning in het buitengebied wordt niet meer afgeleverd, tenzij het gaat om kleinschalige meergezinswoningen in het kader van gemeenschappelijke woonprojecten, zoals cohousing, kangoeroewonen en zorgwonen, met een gemeenschappelijke ruimte dus”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening, Caroline Verdoodt (N-VA).
“Ook aanvragen voor meergezinswoningen in gebouwen met een aantoonbare erfgoedwaarde zoals een voormalige pastorie, burgerhuizen of typische hoeves worden wel nog vergund. Omdat we die gebouwen zeker willen bewaren”, luidt het. “We willen zo het landelijke en authentieke karakter van onze dorpen beschermen.”
Waarde van bouwgrond
De maatregel wordt in het algemeen goed onthaald, al is er ook kritiek. Volgens een bewoner van de Torenstraat in Baardegem is het eigenlijk al te laat. “In het centrum van het dorp worden huizen en appartementen gebouwd én er zijn plannen voor appartementen in de Melkspinde”, aldus de man.
Volgens schepen Verdoodt vormen de flats in de Melkspinde een uitzondering, omdat de oude molen waarin en waarnaast de appartementen verrijzen, zo bewaard kan blijven. Anderen stellen zich vragen over de wenselijkheid van de maatregel voor senioren, die liever kleiner maar toch in eigen dorp willen wonen.
Of de waarde van de bouwgrond in de deelgemeenten dan niet zou dalen, als er niet meer mag worden gebouwd? “Bouwgrond blijft bebouwbaar”, benadrukt Verdoodt nog.
“Dit gaat alleen over meergezinswoningen. Met deze maatregel willen we de speculatie op bouwgrond tegengaan, net als de verkoop aan diegene die het meeste biedt, om er vervolgens een groot aantal appartementen op te zetten.”