Ook stopzetting wettelijk samenwonen nu digitaal mogelijk

Op 10 juli 2025, over deze onderwerpen: Bevolking

“Het afgelopen jaar werd er stevig ingezet op digitalisering van de aangiftes binnen burgerlijke stand”, zegt bevoegd schepen Caroline De Meerleer (N-VA). “Na de aangifte een tweetal maanden geleden is het vanaf vandaag ook mogelijk de stopzetting van een wettelijke samenwoning digitaal te regelen.”

Wettelijk samenwonen is niet enkel mogelijk voor koppels. Je kan ook wettelijk samenwonen met familieleden, vrienden of kennissen. Door een huwelijk, een overlijden en een relatiebreuk kan aan het wettelijk samenwonen een einde komen. Bij een huwelijk of een overlijden wordt het wettelijk samenwonen automatisch beëindigd. Bij een relatiebreuk zijn er twee manieren om de wettelijke samenwoning stop te zetten: éénzijdig of gezamenlijk. “Bij een gezamenlijke beëindiging dienen beide partners een verklaring in te dienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze procedure kan nu dus ook digitaal”, zegt De Meerleer.

Dit kan via de stadswebsite - ‘Burgerzaken en documenten’, vervolgens kiezen voor ‘Wettelijk samenwonen’ en dan doorklikken op ‘Belg: Online stopzetten’. Na aanmelding op Mijn Burgerprofiel kan de samenwonende via de knop ‘Start de beëindiging’ alle vereiste gegevens invullen. Nadien dient de andere samenwonende, partner of huisgenoot, de aanvraag goed te keuren. Indien alle informatie correct is, kan de stopzetting wettelijke samenwoning verder verwerkt worden.

Wettelijke samenwoning éénzijdig stopzetten kan niet digitaal aangezien de andere partner officieel op de hoogte dient gebracht te worden via een gerechtsdeurwaardersexploot, dat binnen de acht dagen na de schriftelijke verklaring wordt afgeleverd. De hogere kosten die hiermee gepaard gaan, dienen door de samenwonende die de verklaring aflegt, betaald te worden en dit blijft enkel mogelijk in het Administratief Centrum.

“Doe je de stopzetting van wettelijke samenwoning toch liever persoonlijk, dan kan je uiteraard nog steeds op afspraak langskomen bij een medewerker in het Administratief Centrum. Ook inwoners die niet beschikken over de Belgische nationaliteit, dienen een afspraak te maken om hun wettelijke samenwoning stop te zetten”, legt De Meerleer nog uit.

De digitale procedure voor de stopzetting wettelijke samenwoning werd mogelijk gemaakt dankzij het subsidieprogramma ‘Gemeentehuis van de Toekomst’, een Vlaamse Veerkracht-project binnen het relancebeleid van de Vlaamse Regering.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is